933 35 80 54

Atenció telefònica de Dill-Dv 09:00 a 19:00h

El terme endodòncia prové de "endo” que significa interior i “doncia” que fa referència a la dent. Així doncs, és l'especialitat odontològica encarregada de mantenir la salut de la zona més interior de la dent, coneguda com a polpa dental. 

La polpa està constituïda per un teixit tou que conté els nervis i els vasos sanguinis. Es troba a l'interior de la corona, ocupant també part de l'arrel de la dent. La zona del conducte que es troba a l'interior de la corona es denomina cavitat pulpar, mentre que la de l'arrel rep el nom de conducte reticular.

L'endodòncia és un procediment que utilitzen els odontòlegs per a eliminar la polpa danyada, per a després emplenar la cavitat pulpar amb material inert i segellar-la per complet per conservar la dent i evitar, al seu torn, que es tornin a desenvolupar problemes en la zona pulpar. 

Problemes pulpars

Quan es necessita una endodòncia?

La malaltia de la polpa dental produeix una ràpida destrucció de teixit d'inserció de la dent afectada. El dolor “endodòncic” i la destrucció del teixit pulpar es deuen principalment a processos inflamatoris: 

  • Càries: Una càries molt avançada pot arribar a afectar el nervi de la dent, cosa que provoca que aquest també acabi infectant-se. Així doncs, passarem d'una simple càries a sofrir una necrosi pulpar (també coneguda com a “mort del nervi de la dent”). 
  • Pulpitis: La inflamació de l'àrea interior de la dent (la polpa) produeix pulpitis, una afecció que pot ser de caràcter reversible o irreversible. La pulpitis reversible pot remetre quan eliminem l'agent que la produeix la inflamació, per exemple, les càries. La pulpitis irreversible requereix d'una endodòncia perquè la dent deixi de doldre, conservant així la peça original del pacient. 

(!) L'endodòncia és l'única opció per a conservar la dent i preservar la seva funció quan el nervi s'ha vist afectat. Aquest tractament odontològic és popularment conegut com “matar el nervi”. 

Diagnòstic endodòntic

¿Com diagnostiquem? 

El diagnòstic endodòntic amb freqüència presenta desafiaments per al professional. El procediment a seguir consta de les següents fases: 

  • Inspecció visual: a la recerca d'anomalies, com a endodòncies anteriors o fístules intraorals. 
  • Proves clíniques: es realitzen proves de sensibilitat per a buscar respostes doloroses a un estímul i també exploracions periodontals amb un sondatge periodontal, així com un estudi de percussió i palpació. 
  • Radiologia: a diferència del que ocorre habitualment en l'odontologia, les radiografies no s'usen en endodòncia com un mètode de diagnosi de la patologia pulpar. No obstant això, es converteixen en un element imprescindible durant el procés de tractament: com a seguiment i confirmació de la conductometria (explicat més endavant) i com a verificació final de la intervenció. 

Tecnologia menys invasiva

Amb quin instrumental comptem?

L'endodòncia és un dels tractaments més usats en odontologia. Disposar de les últimes innovacions tecnològiques suposa una ajuda inestimable per a poder aportar major comoditat al pacient, a més de molta més precisió a l'hora de tractar exactament el problema: 

  • Localitzadors Electrònics d'Àpex (LEA).
  • Microscopi digital, lupes i endoscopi operatiu.
  • Instrumental de níquel-titani superelàstic: per a la neteja dels conductes reticulars.
  • Motors quirúrgics amb control exacte de velocitat i força de gir.
  • Làser: per a l'ablació del teixit necrossat i desinfectar els conductes.
  • Ozó: per a destruir els bacteris de l'interior del conducte. 

Fases de l'endodòncia

Quin protocol seguim? 

El tractament consisteix a eliminar tot el material infecciós de l'interior de la peça dental. Qualsevol procediment d'endodòncia consta d'unes fases molt concretes: 

  • Diagnòstic: Permet assegurar que la lesió ha aconseguit la polpa i ha produït una lesió irreversible. A través del diagnòstic també s'obtenen dades sobre l'anatomia, nombre d'arrels i si hi ha alguna altra afectació, per exemple, un abcés periapical. 
  • Anestèsia: S'aplica anestèsia local directament sobre les genives a través d'una agulla de gran precisió. Quan l'anestèsia comença a fer efecte, el pacient perd tota la sensibilitat en la boca deixant la zona preparada perquè l'odontòleg pugui treballar sense que el pacient senti dolor. 
  • Aïllament: És una maniobra odontològica que permet vèncer qualsevol obstacle que pugui aparèixer durant l'acte d'operatòria dental: saliva, sang, llengua, entre altres. Així doncs, com el mateix nom indica, consisteix a aïllar les peces dentals de la saliva, bloquejar la secreció del solc gingival, protegir els teixits tous que envolten a la dent i protegir al pacient de riscos com la deglució accidental d'algun instrument de grandària reduïda durant l'operació.
  • Obertura: L'obertura de la cavitat d'accés a la cambra pulpar és una part clau de tota endodòncia. Aquesta ha de ser tan petita com sigui possible per a no sacrificar de forma innecessària l'estructura de la dent. 
  • Conductometria: Consisteix en el mesurament de la longitud que existeix fins a l'àpex. Per això, es pot utilitzar una llima o el Localitzador Electrònic d'Àpex. Amb una posterior radiografia es confirmarà si la llima (o el LEA) s'ha introduït bé i, per tant, s'està mesurant la longitud real de la dent. 
  • Obturació: Consisteix a reemplaçar el contingut natural patològic dels conductes radiculars per materials inerts ben tolerats pels teixits pròxims a l'arrel dental, amb la finalitat d'extirpar la polpa dental destruïda per la infecció i substituir-la per una massa que evitarà que es produeixin posteriors infeccions. 
  • Control: Al final del procés, s'utilitza la radiografia per a comprovar el resultat definitiu. D'aquesta forma es verifica haver omplert per complet els conductes radiculars, a més de valorar la longitud que aquests ocupen.

Operatòria dental a l'Hospital Odontològic Universitat de Barcelona 

Des de l'Hospital Odontològic, tenim la responsabilitat de conservar, sempre que sigui possible, les peces originals dels nostres pacients, així com millorar la seva qualitat de vida. La innovació tècnica, al costat de l'àmplia experiència i la constant actualització acadèmica, ens permet avançar-nos als problemes endodòntics dels nostres clients i oferir-los solucions úniques, completament adaptades a les seves necessitats.

Demana la teva primera visita

Pateixes dolor a les dents?