L'odontologia preventiva és la ciència que s'encarrega de l'estudi i coneixement del medi bucal i les seves implicacions microbiològiques i immunològiques en la prevenció de malalties. Per al manteniment d'una correcta salut bucal, la prevenció es converteix en un factor fonamental.
L'odontologia preventiva no es pot confondre amb l'odontologia conservadora, centrada en la restauració dels teixits durs de la dent que s'han malmès a causa de càries, traumatismes o alteracions, amb l'objectiu d'evitar extreure, i per tant conservar, la peça original del pacient.
Procediment d'actuació
Quins tipus de prevenció existeixen?
Es considera prevenció no només el procés encarregat de prevenir l'aparició d'una afecció, sinó també els mecanismes que es posen en marxa per a detenir el seu progrés fins a arribar a la completa curació o, almenys, fins a minorar al màxim el seu progrés. En aquesta línia, existeixen tres nivells de prevenció:
- Primària: És la fase encarregada de reduir les possibilitats d'afectació d'una malaltia o afecció bucal entre els pacients que encara no presenten la patologia. Per tant la prevenció primària comprèn les mesures que es prenen, sobre un individu, un col·lectiu o la societat al complet, amb la finalitat d'evitar que la malaltia aparegui. La fluoració de les aigües de proveïment públic seria un exemple d'un mecanisme primari d'aplicació general per a prevenir la càries dental.
- Secundària: La segona fase de la prevenció actua quan la primària ha fallat. Una vegada la malaltia ha aparegut, tots els esforços se centren en interrompre l'afecció amb tractaments específics. A través d'una prevenció secundària, i diagnòstics i tractaments precoços, els especialistes aconsegueixen millorar el pronòstic de la malaltia i posar-la baix control amb major facilitat.
- Terciària: Aquesta tercera fase es posa en marxa quan la malaltia ja està establerta. Aquesta prevenció és l'encarregada de limitar la lesió i evitar que es desencadeni alguna complicació derivada de l'afecció bucal.
Des de l'Hospital Odontològic, usem diagnòstics determinants i tractaments precoços per a aplicar una odontologia preventiva tan eficaç com sigui possible, amb beneficis per al pacient i per a la societat en general.
Tècniques preventives
Com cuidar i protegir la boca?
Existeixen diferents tècniques en l'odontologia preventiva que poden ajudar a cuidar i protegir la boca dels pacients i prevenir, per tant, l'aparició i desenvolupament de patologies:
- Higiene bucal diària: Una higiene completa diària és fonamental per evitar el desenvolupament de malalties bucals. La higiene passa per tres fases: raspallat, esbandida i fil dental. La rutina d'higiene consta de tres raspallats al dia de dos minuts, acompanyat d'un col·lutori i l'ús de fil dental per a netejar els espais interproximals (entre les dents), on no arriba el raspall.
- Dieta sana: Es recomana que la dieta sigui equilibrada i baixa en aliments amb alt contingut en sucre i/o carbohidrats. També és important cuidar els nivells de calci perquè els ossos no es deteriorin i quedin massa exposats al desenvolupament de malalties periodontals.
- Evitar hàbits perjudicials: Convé evitar hàbits com el tabaquisme o el consum d'alcohol, ja que afavoreixen la sequedat i l'acumulació de placa bacteriana en la boca, fet que afavoreix el desenvolupament i la proliferació de malalties bucals.
- Protecció bucal en la practica esportiva: Usar un protector bucal pot ajudar a protegir la boca, dents i llengua en cas de practicar esports de contacte o esports amb un alt índex de lesions, per exemple, el futbol americà, el bàsquet, l'hoquei, el voleibol, les arts marcials, la boxa i la lluita lliure. Es pot optar per protectors estàndards o per aquells personalitzats que s'adapten a la forma de cada boca. L'odontòleg s'encarrega de fabricar-los a mesura.
- Tractaments professionals:
- Neteja dental: És una tècnica realitzada en la clínica dental que s'encarrega de retirar les taques de l'esmalt i la placa bacteriana (coneguda col·loquialment com a carrall) que es diposita sobre la base de les dents. És una tècnica molt comuna, es caracteritza per ser bastant simple i indolora. Els especialistes recomanen realitzar una neteja dental cada 12 mesos.
- Ortodòncia: És un tractament odontològic que s'ocupa de corregir la posició de dents i problemes d'oclusió. Aquesta tècnica va deixar d'estar dirigida únicament a nens i adolescents, per a començar a popularitzar-se entre els pacients adults. Les dents apinyades, per exemple, poden dificultar la neteja íntegra de les dents i crear les condicions bacterianes perquè aparegui una malaltia bucal.
- Aplicació de segellants: S'apliquen segellants dentals per a protegir les dents, especialment de nens i adolescents, contra els aliments i bacteris que produeixen càries. Segons dades oficials de l'Acadèmia Americana d'odontologia pediàtrica, la seva col·locació ha mostrat una reducció de la incidència de càries del 86% al cap d'un any i del 58% després de quatre anys.
- Visitar regularment al dentista: Les visites periòdiques a l'odontòleg serviran per a determinar si les rutines de cura i prevenció s'estan duent a terme correctament.
Odontologia a l'Hospital Odontològic Universitat de Barcelona
Una bona odontologia preventiva permet evitar la proliferació de malalties bucals i es tradueix en una millora en la qualitat de vida dels pacients. A l'Hospital Odontològic, ens preocupem pel benestar dels nostres clients. Això és el que ens anima a continuar innovant per a poder anar un pas per davant a nivell de diagnòstics i tractaments preventius i actuar de forma precoç davant qualsevol afecció que pugui aparèixer.
Gràcies a la nostra convicció i a l'àmplia experiència del nostre equip, els clients ens consideren la seva clínica de referència tant en l'àmbit de tractament com en el de prevenció.