L'ortodòncia és l'especialitat que s'ocupa de la correcció de la posició de dents i problemes en l'oclusió. Fa anys que l'ortodòncia va deixar d'estar dirigida únicament a tractar problemes de nens i adolescents, fent que els tractaments ortodòntics es popularitzessin entre els pacients adults.
No existeix una edat concreta per aniciar un tractament d'ortodòncia, tot depèn de cada cas. És indispensable, per tant, sotmetre's a un diagnòstic personalitzat perquè l'ortodoncista et diagnostiqui quin tractament és el més adequat seguir. No obstant això sí que existeixen una sèrie de condicionants i factors característics segons l'edat:
- Ortodòncia infantil: Tot i que l'ortodòncia és un tractament que poden rebre persones de qualsevol edat, l'edat infantil és el millor moment per a sotmetre's a aquest procediment. Als 7 anys sembla ser el millor moment per a començar a identificar problemes potencials i posar solució als primers inconvenients derivats del canvi de dents de llet a definitius. El desenvolupament i creixement ossi dels nens facilita la correcció de certes alteracions.
En aquesta fase se sol realitzar un tractament preventiu que s'usa per a solucionar problemes com:- L'amplària de l'arc dental: molt sovint es requereix augmentar el seu perímetre.
- La reposició de dents incorrectes per a corregir la mossegada.
- Ortodòncia per a adolescents: Considerem com a adolescents a les persones entre 12 i 16 anys. L'adolescència resulta un bon moment per dur a terme correccions ortodòntiques, ja que han aparegut les dents permanents sense que la dentadura hagi deixat encara de créixer i desenvolupar-se. L'ortodòncia en aquesta fase serveix per a:
- Solucionar l'apinyament dental i aconseguir un somriure alineat.
- Buscar la correcta posició de les dents per a aconseguir una mossegada correcta i optimitzar l'estètica del somriure.
- Millorar l'harmonia entre totes les parts involucrades en la funció oral: llavis, galtes, llengua i dents.
- Ortodòncia per a adults: La clau de la popularització d'aquests tractaments en els pacients adults es deu a l'aparició de noves tècniques estètiques d'ortodòncia que permeten corregir:
- L'alineació de les dents.
- La dificultat de neteja de les dents.
- Problemes en l'articulació temporomandibular.
La motivació dels adults és majoritàriament estètica: poder mostrar un somriure més bonic.
Problemes habituals
Quines alteracions tractem amb l'ortodòncia?
Dins de les alteracions que poden tractar-se amb ortodòncia, trobem les següents:
- Malposició dentària (o maloclusió): La malposició dentària consisteix en una posició inadequada de les dents que pot comportar problemes a l'hora de tancar completament la boca. La malposició altera els eixos de treball durant la masticació, cosa que impedeix que les dents no exerceixin força de forma repartida, alhora que dificulta la higiene oral i provoca complexos estètics.
- Pèrdua prematura de dents de llet: A vegades, les dents de llet poden caure de forma prematura. Quan això succeeix, es recorre a la col·locació dels mantenidors d'espai amb la finalitat de deixar l'espai adequat per a la nova dent que està per sortir.
- Sobremossegada: Parlem de sobremossegada quan l'arcada superior sobrepassa la mossegada sobre la meitat de les dents inferiors, cobrint totalment les corona de les dents inferiors. Convé corregir-ho al més aviat possible.
- Submossegada (o prognatisme mandibular): Ens referim a submossegada quan les dents inferiors s'estenen excessivament cap endavant o bé quan els superiors es posicionen molt cap endarrere. Aquesta alteració condiciona l'estètica i harmonia de la cara, alterant una fisonomia de la persona que ho sofreix.
- Mossegada creuada: Es presenta aquest tipus de mossegada quan en tancar la mandíbula una o diverses peces dentals de l'arcada superior queden per darrere de les peces de l'arcada inferior. Encara que la mossegada croada és una patologia que pot desenvolupar-se a qualsevol edat, és especialment important la detecció i el tractament precoç: durant la infància els músculs i els ossos es troben en desenvolupament, per tant és molt més senzill retornar-los a la seva posició correcta i afavorir un creixement adequat.
- Mossegada oberta: Es dóna quan les dents de l'arcada superior no entren en contacte amb els de la inferior i es crea un buit entre ells en mossegar. La mossegada oberta no només afecta de forma estètica, sinó que pot causar problemes en la parla com el zetacisme i altres problemes respiratoris. Depenent de l'edat del pacient, es podrà solucionar amb un simple tractament ortodòntic o bé s'haurà de recórrer a cirurgia. Per això és tan important realitzar un diagnòstic precoç.
- Dents tortes: Tenir les dents tortes altera l'estètica i la funcionalitat del somriure. Amb ortodòncia, s'aconsegueix que les dents es girin perquè arribin a la posició adequada, fet que pot jugar a favor de la millora de l'autoestima del pacient.
- Línia mitjana desplaçada: Es produeix quan la línia imaginària vertical que divideix per la meitat les dents superiors i inferiors no coincideix. L'ortodòncia ajuda a recol·locar la línia mitjana de les dents superiors amb la mitjana de les dents inferiors per a poder mostrar un somriure més alineat i bonica.
- Espai excessiu entre dents: L'espai excessiu entre dents que pot anar associat a una inserció baixa del frenet, a la falta de peces o a dents que no ocupen tot l'espai que la geniva ha reservat.
- Apinyament: És una de les situacions més freqüents. El terme apinyament fa referència a un problema en la posició i/o alineació de les dents que a simple vista es percep com un amuntegament de dents que no ocupen la posició que haurien d'ocupar de forma natural. Això es deu al fet que la geniva pot no tenir espai suficient per a albergar totes les peces dentals.
- Problemes d'articulació de la mandíbula: Són afeccions de la zona de la mandíbula que poden causar dolor en els músculs facials, les articulacions o al voltant de l'oïda, dificultat per a mastegar, mal de cap, marejos i fins i tot dificultat per a obrir la boca completament.
Tipus d'ortodòncia
Com funciona el tractament ortodòntic?
Els aparells ortodòntics són uns dispositius que es col·loquen sobre les dents i funcionen aplicant una pressió suau sobre aquestes i els ossos. La severitat del problema determinarà l'enfocament ortodòntic més eficaç. Entre els diferents tipus d'aparells que s'utilitzen, trobem dos grans grups:
- Aparells fixos
- Ortodòncia: Són els aparells fixos més comuns, es componen d'un sistema de bandes, filferros i brackets.
- Aparells fixos especials: S'utilitzen per a controlar les conseqüències del mal hàbit de la succió del polze o de l'embranzida de la llengua contra les dents.
- Mantenidors d'espai fixos: Són necessaris quan s'ha perdut una dent de llet de forma prematura per a mantenir l'espai obert fins que neixi la dent permanent.
- Aparells extraïbles
- Aliniadors: S'utilitzen per a moure les dents de la mateixa manera que es faria amb un aparell fix, però sense filferros metàl·lics ni brackets. Són aparells invisibles i han de retirar-se per a menjar. Es converteixen en una bona alternativa per a adults.
- Mantenidors d'espai amovibles: Funcionen igual que els aparells fixos, és a dir, s'usen per a mantenir l'espai buit que ha deixat l'absència d'una dent, amb la particularitat que aquests es poden llevar.
- Aparells de reposicionament de la mandíbula: Serveixen per a corregir els trastorns de l'articulació temporomandibular (ATM). Es col·loquen sobre el maxil·lar superior i l'inferior per entrenar la mandíbula a tancar-se en una posició més favorable.
- Expansors de paladar: Són aparells de plàstic que es col·loquen en el paladar i s'usen per a anar eixamplant a poc a poc l'arc del maxil·lar superior.
- Casquets: Són un tipus d'aparells extraorals que disposen d'una part que s'insereix en la boca i una corretja que es col·loca al voltant de la part posterior del cap. El sistema va ancorat als primers molars i s'encarrega de retenir les dents posteriors al mateix temps que tira cap endarrere les dents anteriors. L'objectiu principal és impedir el creixement del maxil·lar superior.
Després de presentar tots els tipus de tractaments, convé dir que només un odontòleg o ortodoncista pot determinar quin tipus d'ortodòncia és necessària per a cada pacient. Des de l'Hospital Odontològic, oferim als nostres pacients un estudi exhaustiu per a diagnosticar, i així elaborar un pla de tractament que serveixi per a corregir les anomalies de forma, posició, relació i funció de les estructures maxil·lofacials, a més dels defectes i les irregularitats en l'estètica de les dents.
Ortodòncia a l'Hospital Odontològic Universitat de Barcelona
Els ortodoncistes de l'Hospital Odontològic compten amb una àmplia experiència en el diagnòstic i l'elecció del tractament ortodòntic més adequat segons el cas. A més de destacar per una tècnica molt precisa, l'equip ofereix també als pacients un tracte humà impecable. Això és el que fa possible que des de l'Hospital puguem oferir un servei odontològic de primer nivell.
Gràcies al coneixement i domini de les últimes tècniques en ortodòncia i a la nostra voluntat per garantir sempre els millors resultats, ens hem convertit en la clínica de referència en ortodòncia de molts pacients.